RNT - Ponthegesztési pozícióellenőrző alkalmazás

Alkalmazásunkat kifejezetten autógyárak számára optimalizáltuk, de a gyakorlatban bárhol hasznosítható, ahol ipari robotok alkalmazásával végeznek pontszerű technologizálást.

Ügyfeleink számára több területen is igyekszünk értékteremtő megoldásokat szállítani. A gyártó szektor szereplői által legkiemeltebb célként definiált hatékonyságfejlesztés egyik, talán leglényegesebb argumentuma a lehető legtökéletesebb gyártási minőség elérése. Ennek jelentősége nagyszériás, autóipari környezetben szinte megkérdőjelezhetetlen. Ezen igény mentén készítettük el ponthegesztési pozícióellenőrző szoftverünket, amelyet kifejezetten autógyárak számára optimalizáltunk (akár több száz robot kezelésére alkalmas), de gyakorlatban bárki számára elérhető, aki ipari robotok alkalmazásával végez pontszerű technologizálást.

Rendszerünk képes a gyártósoron beépített és ethernet alapú hálózatba kötött ipari robotkarok vezérlőjéről központilag automatikusan adatot gyűjteni. A letöltött paraméterek és robotprogramok között algoritmusaink megkeresik a technologizálást végző robotpozíciók koordinátáit és egyéb hegesztési paramétereit. A kinyert adatokat modern adatbázistechnológiák segítségével eltároljuk. Ezzel párhuzamosan a - szintén az adatbázisba importált - 3D pontfelhő koordinátái is előkészítésre és feldolgozásra kerülnek. Ezek után egy speciális matematikai transzformáció segítségével a két, egymástól független inerciarendszerű pontfelhőt szoftverünk képes összeforgatni, és azokon elemzéseket végezni. Ennek köszönhetően képesek vagyunk megállapítani, ha a robotprogramból hiányzik egyetlen pont, vagy annak koordinátája vagy bármelyik paramétere eltér a nominálistól. Az ilyen anomáliák esetén a vizualizáció mellett értesíteni tudjuk a feliratkozott felhasználókat a szükséges akciók azonnali elrendelése érdekében.

A megoldás fő fókusza mellett egyéb előnyökkel is szolgál a gyártás különböző szakértői részére:

Minőségfelügyelet részére
- Ponthegesztési pozíciók meglétének és helyzetének folyamatos, online felügyelete
- Ezáltal az esetleges gyártási hibák megelőzése, kiszűrése
- Felhasználók értesítése e-mailben eltérés esetén

Mérnökség részére
- Ellenőrzések automatizálása, mérnökórák csökkentése modellbevezetési fázisok lerövidítésével
- Ponthegesztési adatok centralizálása
- Hegesztési pontok adatainak távoli elérése a szoftver segítségével

Karbantartás részére
- Robotok egységes, távoli diagnosztikája, hibastatisztikák
- Meghibásodások megelőzése, csökkentése, PVM-támogatás
- Állásidők redukálása, karbantartás értesítése, gyorsabb reagálása
- Távoli, automatikus biztonsági mentések redundáns szerverkörnyezetbe